Er vindt, naar aanleiding van het verzoek om het huwelijk te bevestigen en in te zegenen, huwelijkscatechese plaats wat als doel heeft om een goed zicht te hebben op de trouwbelofte (eed!) die gedaan wordt en de zegen die wordt ontvangen.

De dienst, waarin de bevestiging en inzegening van het huwelijk plaats vindt is een formele eredienst, waarin de eigen predikant voorgaat. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan hiervan afgeweken worden. De kerkenraad neemt hier de beslissing over. In vacaturetijd gaat de consulent voor.

De liturgie, inclusief de voorzang, wordt in overleg met de predikant vastgesteld. De voorzang kan, op verzoek, een lied zijn uit de door de kerkenraad erkende liedbundels. Ook tijdens de dienst kan er één lied gezongen worden. Na de dienst kan het bruidspaar, zo dit gewenst is, toegezongen worden.

Tijdens de dienst is het niet toegestaan om foto’s en/of een film te maken. Het college van kerkrentmeesters draagt zorg voor een video-opname van de dienst.